CSODÁS TÁJAK,REMEK PROGRAMOK
Látnivalók

RÉVFÜLÖP
Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

Révfülöp természeti látnivalói közül a Fülöp-hegyről kibontakozó balatoni panorámát emelnénk ki elsősorban, melynek szemkápráztató hatásáról a világot járt neves földrajztudós, Cholnoky Jenő szavait idézzük… 

„A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van.”

RÉVFÜLÖP
Ecséri templomrom

Az ecséri szőlőhegy lábánál, egy szántóföld közepén fedezhetjük fel az egykoron, a 12. században épült, román stílusú templom romjait. Az Árpád-kori építészeti emléket a török pusztítás során a faluval együtt égették fel. A Kővágóörs és Révfülöp között található, festői fekvésű műemlék közkedvelt úti cél a túrázók között.

ZALASZÁNTÓ
Béke-sztúpa 

Zalaszántón építették meg Európa egyik legnagyobb sztúpáját, amit 1993-ban felszentelt a Dalai Láma. A hatalmas épület belsejében Buddha tanításait, ereklyéit és egy 24 méteres életfát helyeztek el, ezeket őrzi a Béke-sztúpa. A fákkal övezett terület maga a nyugalom szigete, ahol még meditálni is lehet. 

CSOBÁNC
Csobánc vára 

A Tapolcai-medence kopár, füves tetején található vár a 13. században épült, és a középkor alatt a törököktől védte meg az erődítmény népét. A mai romjaihoz több, könnyebb és nehezebb túraútvonal is vezet, amelyeket végig káprázatos panoráma kísér: jó időben a Keszthelyi-öböltől egészen a Tihanyi-félszigetig el lehet látni, sőt, kirajzolódik előttünk a mesebeli Balaton-felvidék összes tanúhegyének körvonala is.

BALATONEDERICS
Csodabogyós-barlang 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén bukkanhattok rá a Csodabogyós-barlang bejáratára. A szervezett barlangtúráknak köszönhetően sok mindent megtudhattok a barlang érdekességeiről, és a cseppköveket is megfigyelhetitek közelebbről. Az alaptúra 1,5-2 óra alatt könnyedén teljesíthető.

BALATONEDERICS
Afrika Múzeum

A mesebeli Afrika hangulatát idézi meg a Balatonederics határában található Afrika Múzeum. A múzeumban trófeák százai és egy érdekes néprajzi kiállítás, a körülötte elterülő több hektáros területen pedig egy mini szafari park található. Az évtizedeken át Tanzániában élt Nagy Endre vadász és zoológus 1984-ben költözött vissza Magyarországra balatonedericsi villájába, ahol megalapította saját gyűjteményéből a múzeumot. A házban találjuk a kiállítást, Nagy Endre egykori dolgozószobájában személyes tárgyait, íróasztalát, könyveit, és megannyi érdekes afrikai csecsebecsét láthatunk. A többi szobát és a folyosókat is beterítik a különböző trófeák, kipreparált állatbundák, oroszlán, vaddisznó, antilop, leopárd, orrszarvú, elefánt, hogy csak a leglátványosabbakat említsük. A birtokon egy apró szafari parkot is létrehoztak, még a puputevére is fel lehet ülni, de vannak itt zebrák, struccok, antilopok, bivalyok is. Természetesen pónin is lehet lovagolni. Néhány maszáj kunyhót is építettek a parkba, életnagyságú bennszülött fotókópiák őrzik a teljesen üresen álló kunyhókat.  A birtok végén, egy dombon kilátótoronyból élvezhetjük a kilátást a Szigligeti-öböl felé.

KESZTHELY
Festetics-kastély 

A Keszthely szívében fekvő barokk kastélyt Festetics Kristóf kezdte építtetni 1745-ben. A családi kastély építéstörténetének második szakasza Festetics (I.) György nevéhez fűződik. Az átalakítási munkálatok 1792-ben indultak el, amikor a klasszicizáló késő barokk stílusú déli szárny felhúzása megkezdődött. A kastély építéstörténetének harmadik, historizáló stílusú szakasza 1883-87 között valósult meg, mely Festetics (II.) Tasziló nevéhez kötődik. Új, nagyméretű szárnyat emeltetett, mely a báltermek és a vendéglakosztályok befogadására szolgált, amit tornyos középrésszel kapcsolt a régi épülethez. Az épület ekkor nyerte el mai végleges alakját. Magyarország leglátogatottabb kastélya öt épületben hat állandó tárlattal várja a látogatókat, melyek minden generáció számára felejthetetlen élményt nyújtanak. Rangos zenei rendezvények és különleges események egész sora teszi még színesebbé a programpalettát.

MONOSZLO
Hegyestű 

Monoszló és Zánka között magasodik a Káli-medence őrének is nevezett Hegyestű: jellegzetes formáját a 20. század során lefolytatott bányászati tevékenységek folytán, emberi rásegítéssel nyerte el. Az egykori tűzhányó belsejét kitöltő bazaltoszlopok, a 334 méter magas hegytetőről nyíló lélegzetelállító kilátás, a szabadtéri kőpark és a térség természeti értékeit bemutató kiállítás kihagyhatatlan élményegyüttessé állnak össze.

NAGYVÁZSONY
Kinizsi-vár 

A Balaton-felvidék lankái között magaslik Nagyvázsony községének egyik domboldalára épült Kinizsi-vár. A középkor óta álló vár 1472 után került Kinizsi Pál tulajdonába, akiről végül el is nevezték. Az épület 2017-től felújítás alatt állt, majd idén áprilisban megnyitották a teljesen megújult erődítményt.

BADACSONYTOMAJ
Kisfaludy-kilátó 

A Badacsony legmagasabb pontján, a Kisfaludy-kilátónak köszönhetően hiánytalanul élvezhetjük a természet és a Balaton-felvidék adta vidék természeti mutatványainak legjavát. A 438 méteres csúcsot még 18 méterrel toldották meg, a páratlan panorámáért pedig spirállépcsőn juthatunk fel a kilátóteraszra. A leggyorsabban a hegyközépnél kialakított parkolóból megközelítve hódíthatjuk meg a felvidéki csúcsot.

BALATONFÜRED
Koloska-völgyi Vadaspark

Teljesen más arcát mutatja a természet a Balatonfüredtől néhány kilométerre található Koloska-völgyi Vadaspark területén. Utunk a Jókai-kilátóból indul, majd a völgyet körbejárva eljutunk a Koloska-forráshoz és a vadasparkhoz, ahol természetes környezetükben figyelhetjük meg Magyarország vadjait. 

TAPOLCA
Malom-tó

Tapolca mediterrán hangulatú főteréért megéri hátunk mögött hagyni a Balaton partját, de nem kell persze messzire mennünk, Szigligetről vagy Badacsonytomajból egy mindössze 15 perces autóúttal elérhetjük a hangulatos Malom-tavat. A Malom-tó környéke már a középkorban is a város központjának számított, a vízparton található malom pedig szintén a 13-14. században épülhetett. A házak telkei régebben egészen a tópartig értek, de ma már szerencsére parti sétány és teraszos vendéglátóhelyek fogadják a kirándulókat.

TAPOLCA
Tapolcai-tavasbarlang 

A város alatt megbúvó tavasbarlangot ladikba ülve fedezhetjük fel, a fogadóépület termeiben pedig a karsztvidékről tekinthetünk meg egy izgalmas kiállítást. A legkisebbek még egy kúszóbarlangban is kalandozhatnak, míg a felnőttek ügyességét egy különleges kőtapogató teheti próbára.

TAPOLCAI-MEDENCE
Tóti-hegy

A Balaton egyik legszebb kilátóhelyének is nevezett Tóti-hegy tetejéről körpanoráma tárul elénk, többek között Csobáncot, Gulácsot és a Szent György-hegyet is kiszúrhatják a szemfülesek. A látvány minden részletének kiélvezése érdekében ajánlatos távcsövet is vinni. Ha a túra után Káptalantóti felé veszitek az irányt, érdemes felkutatni a Liliomkert Piacot is, ami egész évben, minden vasárnap várja a piacozni vágyókat.

BADACSONYTÖRMEDIC
Nádi Szél Vízitúra Tanösvény 

A badacsonytördemici Ökoturisztikai Látogatóközpontból indul a Balaton első vízitúra-tanösvénye, ahol kenuban ülve nyerhetünk betekintést a tó elképesztően gazdag élővilágába. A QR-kódokkal és GPS-pontokkal megjelölt 6 állomásos túra hossza 3 km, amihez a szervezők mentőmellényt is biztosítanak.  

TIHANY
Őrtorony-kilátó

A térségben egyedülálló a Tihanyi-félsziget közepén elhelyezkedő kilátó körpanorámája: a Balaton körbeöleli a félszigetet, így gyakorlatilag az egész tavat láthatjuk fentről. Sőt, jó idő esetén kiszúrhatjuk a távolban emelkedő Bakonyt és a déli parton tornyosuló Somogy magaslatait is. Külön érdekesség, hogy az Őrtorony-kilátóból Tihany belseje kiválóan felfedezhető, így a látkép geológiailag is kuriózumnak számít.

SÜMEG
Püspöki Palota Látogatóközpont és Kávézó

A sümegi várhegy lábánál álló csodálatosan felújított Püspöki Palota Látogatóközpont és Kávézó barokk ékszerdobozként várja az érdeklődőket. Megtekinthető itt a teljesen épen maradt házikápolna, Magyarország legnagyobb barokk kályhája, az egyik sarokban pedig felfedezhetünk egy sipkás udvari bolondot ábrázoló falképet is, aminek történetére a kiállítás derít fényt. De hasonlóan érdemes a festőrestaurátori munkák során előkerült napóleoni háborúkból megmaradt különleges graffitiket megkeresni az emeleti folyosó falain. A látogatóközpont kávézójának hangulatos teraszán időzve ráadásul a sümegi vár mesés kilátásában gyönyörködhetünk.

Rezi vára 

A Keszthelyi-fennsík fő látványossága a sziklaormon magasodó Árpád-kori Rezi várának romja, ahol páratlan körpanoráma fogadja a kirándulókat. A Rezi községéből könnyedén megközelíthető várat a 425 méteres Meleg-hegy szirtjére építették a tatárjárást követően. A várból gyönyörű kilátás nyílik a Balaton-felvidék tanúhegyeire, ráadásul nagyon meg sem kell szenvedni érte. Tökéletes választás a könnyű kihívások kedvelőinek.

ALSÓÖRS
Somlyó-hegyi kilátó

A Balaton egyik legszebb panorámájával vár benneteket a néhány évvel ezelőtt felújított, háromszintes Somlyó-hegyi kilátó Alsóörs északi részén. A faszerkezetes kilátó 17,5 méter magas és egy 74 lépcsőfokból álló csigalépcső vezet fel a tetejére. Magasságát tekintve nem csoda, hogy az egész Balatont és a közeli településeket is belátni a tetejéről. Járjátok körbe az egészet, és gyönyörködjetek a térség sokszínűségében.

SZENTBÉKÁLLA
Szentbékkállai kőtenger 

A Pannon-tenger fehér homokjából cementálódással képződött szentbékkállai sziklák évszázadokon keresztül szolgáltak alapanyagául a helyi lakosság által vágott malomkövekhez, ma azonban a Balaton-felvidék legfontosabb természeti kincsei közé tartoznak. Legnagyobb látványossága a Kelemen-kőnek keresztelt tíz tonnás ingószikla, aminek a megbillegtetése után meleg szívvel ajánljuk valamely helyi kispincészet rizlingjének letesztelését.

BALATONGYÖRÖK
Szépkilátó  

Általában ahhoz, hogy szép kilátás táruljon az ember szeme elé, előbb meg kell másznia valamilyen magaslatot, és csak azután gyönyörködhet a táj kincseiben, hogy felkapaszkodott a hegy/torony tetejére. A balatongyöröki Szépkilátó ebből a szempontból igazi kuriózum, hiszen a pihenőhely anélkül tárja elénk a tavat, az északi part tanúhegyeit és a fonyódi dombokat, hogy akár csak egy kicsit is meg kellene erőltetni magunkat.

SZIGLIGET
Szigligeti vár 

A Balaton északi partja fölött, a vulkanikus hegy kúpján emelkedő szigligeti vár mesébe illő falai kalandos életútról mesélnek. A fellegvárban színes kulturális programok várnak, a Tapolcai-medence tanúhegyeire és a Balaton csillogó vizére nyíló kilátás pedig minden pillanatot megér. A vár kutyabarát.

HÉVÍZ
Tavirózsa tanösvény és lombkoronasétány 

Ha egy kellemes sétára vágytok nyugodt környezetben, akkor irány Hévíz. Egy tavalyi projektnek köszönhetően több mint 20 ezer új facsemetével, egy 2,5 km hosszú tavirózsás sétánnyal és egy 15 méter magas lombkorona-kilátóval bővült az amúgy is figyelemreméltó és világhírű Zala megyei fürdőváros.

KESZTHELY
Festetics Imre Állat és Vadaspark 

Őshonos magyar vadfajokkal, állatfajokkal ismerkedhetünk meg a Keszthely és Gyenesdiás határában lévő, Festetics Imre Élményközponthoz tartozó vadasparkban.

TIHANY
Tihanyi bencés apátság

 A tihanyi bencés monostort I. András király (1046-1060) 1055-ben alapította Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Az alapító királyt itt temették el 1060-ban. A kolostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél, melynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is használtak. Ezért a magyar nyelv legrégibb írásos emléke is.

Szentgyörgy hegy 

 A Szent György-hegy (415 m) a Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú vulkáni tanúhegye. A szomszédos Badacsonyhoz hasonlóan szintén szőlők települtek szoknyájára, kopár, hullámos fennsíkjáról páratlan kilátás tárul a környékre, a plató meredek oldalán pedig hazánk leglátványosabb bazaltorgonáit csodálhatjuk meg.  

 A környék többi látványos tanúhegyéhez hasonlóan a Szent György-hegy is a 3-4 millió évvel ezelőtt lezajlott vulkanikus tevékenység egyik hírmondója. Egyedi bazaltoszlopait bazaltorgonáknak is nevezik, amelyek különös látványa már önmagában beindítja az emberi fantáziát, az pedig már csak hab a tortán, hogy a sziklák között egy fagyos levegőt árasztó üreg is felfedi a titkait. Ezt az üreget nevezik a helyiek Sárkány-liknak, illetve egyszerűen Jégbarlangnak.

VESZPRÉM
Veszprémi Állatkert 

 A Balatontól mindössze 15 km-re, csodálatos környezetben várja látogatóit az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is. Az egész napos programot nyújtó állatkerti séta bármely korosztály részére kellemes kikapcsolódást jelent, ahol felfedezhetik az állatok csodálatos világát és találkozhatnak legújabb kedvenceinkkel.

ZÁNKA
Zánka kalandpark 

A Zánkaland kalandpályán természetes környezetben 10 hektáron több mint 100 akadály várja, hogy próbára tedd magad. Ha a magasságod 140 cm alatt van, az alacsonyabbra épített pályán próbálhatod ki az erőd, ügyességed. Kövesd Robin Hood nyomát! Járd be az erdőt kötélen, nyeregben, kapaszkodva, hintázva, csúszkálva, mint ha Sherwoodban lennél! Ha 140 cm feletti a magasságod, kedved szerint válogathatsz a kisebb vagy nagyobb kihívást jelentő, 4-6 m magasban futó pályák között. A zárt erdőben a legnagyobb hőségben, vagy szélben is kellemes klímával várnak. Mindezt még izgalmasabbá teszi, ha éjjel játszol itt, teljes sötétségben az éjjeli erdő hangjai és vadjai között. Fedezd fel eddig ismeretlen izmaidat, képességeidet, miközben megcsodálhatják szüleid, gyerekeid, barátaid ügyességed, bátorságod!

ZÁNKA
Zánka Haditechnikai Park

 Ha valaki szereti a nagy zöld, terepszínű vasakat –, amelyek korábban földön-vízen-levegőben védték a hazát, netán harcoltak – azoknak érdemes ellátogatniuk a parkba, amely jelenleg az egyetlen military kiállító hely a Balaton partján.